آشنایی با انواع بیماری های داخلی

آشنایی با انواع بیماری های داخلی
11 فروردین 1403

 

۱. دیابت

دیابت نوعی بیماری است که درمانی برای آن وجود ندارد، اما می‌توان با کمک داروها و تغییر سبک زندگی آن را مدیریت کرد. در افراد مبتلا به دیابت سطح گلوکز خون یا قند خون بالا است. هورمونی به نام انسولین مسئول پردازش گلوکز برای تامین انرژی سلول‌ها است. زمانی که بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند تا نمی‌تواند از انسولین استفاده کند، قند در خون باقی می‌ماند. در افراد مبتلا به دیابت انسولین دچار این مشکل شده و در صورت عدم کنترل باعث آسیب به کلیه، نابینایی، بیماری‌های قلبی یا سکته مغزی می‌شود.

علائمی مانند تکرر ادرار، تشنگی و گرسنگی شدید، کاهش وزن غیرمعمول، تاری دید، عفونت‌های مکرر و بی‌حسی دست و پاها می‌توانند نشانه دیابت باشند و باید در زمان بروز چنین علائمی به پزشک داخلی دکتر علیرضا کریمی مراجعه کرد.

 

پیش دیابت چیست و چقدر خطرناک است؟

 

۲. فشارخون بالا

فشارخون بالا بیماری است که می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی یا دیگر مشکلات مربوط به سلامتی شود. گاهی این بیماری به‌مرور ایجاد شده و گاهی بیماری‌های زمینه‌ای مانند مشکلات کلیوی، تومور یا انواع دارو باعث بالارفتن فشارخون می‌شوند. اگر دچار اضافه‌وزن هستید یا سیگار و الکل زیاد مصرف می‌کنید، باید هرچند وقت یک‌بار فشارخون خود را اندازه بگیرید.

علائمی مانند سرگیجه، سردرد، خونریزی مکرر از بینی و حالت تهوع از نشانه‌های فشارخون بالا هستند. اگر برای درمان و مدیریت فشارخون به پزشک مراجعه نکنید، ممکن است دچار مشکلاتی مانند نارسایی قلبی، حمله قلبی، سکته، ازدست‌دادن بینایی، مشکل در حافظه یا نارسایی کلیه شوید.

 

 

۳. کلسترول بالا

کلسترول برای ساخت سلول‌های بدن لازم است. اما زمانی که مقدار آن بالا برود، می‌تواند مشکلاتی را در بدن ایجاد کند. کلسترول بالا باعث رسوب چربی در رگ‌های خونی می‌شود. این رسوبات خون‌رسانی به قلب و مغز را دچار مشکل کرده و باعث حمله قلبی یا سکته مغزی می‌شود. عواملی مانند سیگارکشیدن، ورزش نکردن، رژیم غذایی ناسالم، فشارخون بالا، دیابت و سابقه خانوادگی بیماری قلبی احتمال بالارفتن کلسترول را افزایش می‌دهند.

 

 

۴. اختلالات تیروئید

غده تیروئید اندامی کوچک جلوی گردن است که شبیه به پروانه است. هورمون‌هایی که در تیروئید ساخته می‌شود، به کنترل عملکردهای حیاتی بدن کمک می‌کنند. انواع مختلفی از بیماری‌های تیروئید را داریم که در هر یک عملکرد و ساختار تیروئید به‌گونه‌ای دچار اختلال شده‌است. هزمانی که تیروئید به‌خوبی کار نمی‌کند، مشکلات زیادی در بدن ایجاد می‌شود. زمانی که تولید هورمون تیروئید افزایش پیدا کند، شخص دچار پرکاری تیروئید شده و زمان کاهش تولید هورمون شخص دچار کم کاری تیروئید شده‌است.

ترشح بیش از حد هورمون تیروئید باعث مصرف انرژی زیاد، احساس خستگی، بالارفتن ضربان قلب، کاهش وزن و ایجاد مشکلات عصبی می‌شود. کم‌کاری تیروئید نیز باعث ایجاد حس خستگی، اضافه‌وزن و عدم تحمل سرما می‌شود. شرایط مختلفی می‌توانند باعث اختلال در تولید هورمون تیروئید شوند. اگر علائم مربوط به این دو اختلال را دارید باید سریعا به متخصص داخلی مراجعه کنید تا داروهای موردنظر تجویز شود.

 

گره تیروئید چیست؟

 

۵. مشکلات گوارشی

بسیاری از بیماری‌های گوارشی علائم شبیه به هم داشته و برای تشخیص دقیق بیماری باید به پزشک مراجعه کرد. بیماری‌هایی مانند رفلاکس معده، سنگ کیسه صفرا، سلیاک، کرون، سندرم روده تحریک‌پذیر و هموروئید جزء مشکلات گوارشی هستند که نسبت به دیگر بیماری‌ها شایع‌ترند. اگر مشکوک به هر یک از این بیماری‌ها هستید، باید برای بررسی دقیق به پزشک داخلی مراجعه کنید.

۶. رفلاکس معده

این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که اسید معده وارد مری شود. در این شرایط سوزشی در قفسه سینه احساس خواهید کرد. رفلاکس معده اغلب بعد از غذا یا در شب شدت می‌گیرد. بسیاری از افراد ممکن است گاهی دچار این مشکل شوند. اما زمانی که رفلاکس معده حداقل دو بار در هفته رخ دهد، نشانه بیماری گوارشی مزمن است. اگر در کنار رفلاکس معده مواردی مانند سوزش معده، بوی بد دهان، فرسایش دندان، حالت تهوع و درد قفسه سینه یا بالای شکم را تجربه کرده‌اید، باید به پزشک مراجعه کنید.

 

 

7.مشکلات کبد

کبد بزرگ‌ترین اندام در بدن است و به هضم غذا، ذخیره انرژی و حذف سموم کمک می‌کند. بیماری‌های مختلفی دررابطه‌با کبد وجود دارد که هرکدام علائم خاص خود را دارند. اما در اغلب این بیماری‌ها تورم شکم و پاها، کبودی، تغییر رنگ مدفوع، ادرار و زرد شدن پوست و سفیدی چشم اتفاق میفتد. برای تشخیص بیماری های کبد متخصص داخلی آزمایش‌های مختلفی مانند آزمایش تصویربرداری و آزمایش عملکرد کبد (آزمایش خون) را تجویز می‌کند.

 

8. آسم

آسم بیماری مزمنی است که ریه‌ها را درگیر می‌کند. در این بیماری مجاری هوا ملتهب و باریک شده و نفس کشیدن سخت می‌شود. زمانی که راه‌های هوایی سفت، ملتهب و پر از مخاط می‌شوند، ماهیچه‌های اطراف ریه سفت شده و تنفس را مشکل می‌کند. شخص در این شرایط علائمی مانند سرفه (به‌خصوص در شب و صبح)، خس‌خس سینه، تنگی نفس، سفتی، درد و فشار در قفسه سینه و اختلالات خواب به دلیل مشکل در تنفس را تجربه می‎کند.

 

9. سل

سل نوعی عفونت مسری است که ریه‌ها را درگیر می‌کند. همچنین ممکن است به قسمت‌های دیگر بدن مانند مغز و ستون فقرات نیز حمله کند. علت ایجاد سل باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است. امروزه سل را می‌توان با مصرف انواع آنتی‌بیوتیک درمان کرد. البته طول مدت درمان طولانی بوده و ممکن است تا ۹ ماه پزشک دارو تجویز کند.

در صورت مشاهده علائمی مانند سرفه بیش از ۳ هفته، درد قفسه سینه، سرفه همراه با خون، احساس خستگی، تعریق شبانه، تب و لرز، ازدست‌دادن اشتها و کاهش وزن حتما باید به دکتر متخصص داخلی مراجعه کنید تا آزمایش تشخیص سل انجام شود.

 

10. ذات‌الریه

ذات‌الریه نوعی عفونت ریه است که می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. عفونت باعث می‌شود، کیسه‌های هوایی پر از مایع و چرک شوند. همه افراد در معرض ابتلا به این عفونت قرار دارند. اما بیشتر کودکان زیر ۲ سال و افراد بالای ۶۵ سال در معرض خطر قرار دارند. ذات‌الریه ممکن یک یا هر دو ریه را درگیر کند. باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها ممکن است این بیماری را ایجاد کنند. اگر ذات‌الریه ناشی از باکتری یا ویروس باشد، به افراد دیگر هم سرایت می‌کند.

افرادی که به بیماری ذات‌الریه مبتلا می‌شوند، معمولا علائمی مانند درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن، سرفه همراه با خلط، خستگی و ازدست‌دادن اشتها، تب، تعریق و لرز، حالت تهوع، اسهال، استفراغ و تنگی نفس را تجربه می‌کنند.

11. برونشیت مزمن

زمانی که در ریه عامل مضری وجود داشته باشد، ریه با استفاده از سرفه سعی می‌کند، این عوامل را خارج کند. اما زمانی که سرفه در مدت‌زمان طولانی برطرف نشود، احتمال دارد مشکل جدی باشد. لوله‌های هوایی در ریه به نام برونش وجود دارند که ممکن است تحریک و ملتهب شوند.

در این شرایط ممکن است شخص حداقل ۳ ماه در سال سرفه مداوم داشته باشد. برونشیت مزمن مدام عود کرده و به طور کامل از بین نمی‌رود.

 

 

 

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
0 از 5